Side Turkije
Bezienswaardigheden Side
BEZIENSWAARDIGHEDEN SIDE

Bezienswaardigheden Side

Er bestaat geen twijfel over het feit dat Side elk type toerist kan bekoren. Natuurliefhebbers, meerwaardezoekers of gewoon zonnekloppers? Side biedt voor ieder wat wils.

Zo zijn er de twee lange zandstranden, gelegen aan de westelijke en oostelijke kant van Side. Ondanks het feit dat de twee stranden dicht bij elkaar liggen, zijn er toch enkele verschillen. Het westelijke strand loopt veel langzamer af, waardoor de zee er ondieper is. Gezinnen met kinderen kiezen dus best voor het westelijke strand. Beide stranden barsten in de zomer ook van de activiteiten zoals parasailing, duiken en waterskiŽn!

Natuurlijk zijn er ook de talrijke gebouwen in Side die stammen uit de Klassieke Oudheid. Denk dan maar aan de Agora, het amfitheater, de Romeinse baden, en de Apolotempel.

De Agora dateert van 100 v.Chr., en gold als het centrum van het sociale leven in Side. Er werden ontmoetingen geregeld, politieke discussies gevoerd en (slaven-)handel gedreven. De Agora gaf ook toegang tot een tempel en een amfitheater.

Dit bijster goed bewaarde amfitheater is uniek in zijn regio. Het amfitheater in Side staat namelijk volledig op zichzelf, terwijl het gebruikelijk was om deze amfitheaters op een heuvel te bouwen. Dit is meteen ook de reden waarom het amfitheater in Side zo goed bewaard is gebleven, en men er tot op vandaag de sfeer kan opsnuiven hoe vroeger zoín 20 000 toeschouwers gladiatorengevechten en toneelstukken bekeken!

Naast dit theater zijn de Romeinse Baden te vinden, die in de vijfde eeuw gebouwd werden, en in 1960 gerenoveerd werden tot museum. Dit museum heeft een interessante verzameling aan archeologische stukken uit de regio met opgegraven beelden, pilaren enz.

Helemaal op het puntje van het schiereiland Side, naast de jachthaven, liggen de ruÔnes van de tempels waar Apolo en Athene vereerd werden. Zeker ís avonds vormen de combinatie van deze zuilen met de zonsondergang en de zee een pittoresk beeld dat elke bezoeker van Side gezien moet hebben!

Andere goedbewaarde bouwwerken uit deze tijd zijn een aquaduct , de stadsmuren van het oude Side en het Nymphaeum (een monumentale fontein).

Natuurlijk hoeft de boog niet altijd gespannen te staan. De beste bars en restaurants vind je aan de kustlijn van Side, terwijl je in het centrum van Side moet zijn indien je ambachtelijke lederwaren of andere souvenirs zoekt!